HTML

HÖKKENTÕ

Friss topikok

  • SA: Nem akartam senkit se megbántani a Boniemmel kapcsolatban, de azért ha belegondolunk van egy nagy ... (2014.02.06. 18:43)
  • Ferenczy Gergely: Szia SA. Szükségem lenne a segítségedre; összehasonlítás, nép?dalok. Egy emailcímen megosztanám a ... (2014.01.06. 17:26)
  • Christsfollowers: Nos, én közzé tettem ezt a cikket a honlapomon majd megosztottam a facebook oldalamon. Az eredmény... (2013.10.06. 21:24)
  • Ferenczy Gergely: Kedves SA! Szívesen. Most látom hogy reagáltál a hozzászólásra... kicsit nehézkes így a gondolatcs... (2013.09.25. 09:51)
  • skyppy: :-) SA Kellemes Húsvéti Ünnepeket neked is:-) (2013.03.31. 10:12)

Címkék

2007.08.20. 08:47 Hökkentő

Mai receptem: A zsírosdeszka.

Rég elfelejtett étel a zsírosdeszka. Én még nagymamámtól tanultam a receptet. Ha éppen nem a margarinlobbi befolyásolja a közvélekedést a koleszterines tévhitekkel, még reformkajának is mondható. Egy fejlódó szervezet, vagy nehéz testi munkás energiaigényét tökéletesen kielégíti.

Hozzávalók:

egy szelet kenyér, kb. egy újjnyi kenyér, de lehet éhesebbeknek vastagabb is

egy kanálnyi sertészsír, kacsazsír, libazsír, de lehet tyúkzsír is (kérődzők faggyúja nem jó)

egy csipett só

A kenyeret egy tálcára, lapostányérra, falapra, vagy esetleg a tiszta asztalra fektetjük. A kés egyik oldalára zsírt veszünk fel, majd a kenyérre helyezve, a kenyér lapjával párhuzamosan tartott késsel addig húzogatjuk a zsírt, amíg egyenletesen szét nem kentük. Ha elfogy a késről., vehetünk újabb adagot a zsírból. A jó baromfizsír a kenéstől olvad, ezért hacsak nem akarjuk direkt a kenyérbe szivárogtatni, dolgozzunk vele gyorsan. A kenyér szélének egyenletes megkenésére is ügyeljünk. A zsír vastagsága ízlés dolga, én a 0.48 mm vastagságot kedvelem, a vastagabb émelyít, a vékonyabb meg már üres kenyérnek tűnik. Elég a kenyér egyik felét megkenni, különben problémás lehet megfogni. Ha készen vagyunk ízlés szerint sózzuk meg. Egy személyre egy nagy szeletet számoljunk, de egy nagygyerek ötig is el képes jutni.

Feldobhatjuk a zsíroskenyeret rászórt porpaprikával, vagy ehetünk hozzá savkápot, sózott hagymaszeleteket, ecetes vagy kovászos uborkát, és még bármi, elsősorban zöldségféle jót, mint paradicsom, paprika.

Jó étvágyat!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hokkent-o.blog.hu/api/trackback/id/tr1005975753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csorbóka 2007.08.20. 10:41:18

mesterszakács vagy! :) teát is tudsz főzni?

Ákos 2007.08.20. 19:02:09

Ez még viccnek is jó.Amúgy a deszka az egyik kedvenc kajám.Hagymával vagy paradicsommal.Bármikor megtudom enni. :)

amerika24 2009.08.06. 19:04:42

:):):)...a zsíroskenyér tudományos leírása...:) ...az egy újjnyitól vastagabb karéj tudományos neve nálunk-masinaék...:) ....mi a savkáp???:o ....ja , és elfelejtetted közölni az elkészítés időtartamát...:)...ez fontos ....hogy ki ne fussunk az időből, ha ilyent akarunk enni...:):):)

SA 2009.08.06. 19:07:32

savkáp = savanyú káposzta Kezdő háziasszonyonak öt perc, de ebben benne van, hogy a sótartót nem találja meg előszörre, mert valaki nem tette vissza a helyére.

amerika24 2009.08.06. 20:56:43

:):):)...azt én is utálom, ha nincs ott, ahol lenni szokott...

SA 2009.08.06. 22:12:30

Tööbet kell használni, akkor mindenhol van, ahol kell, és nem kell visszavinni.
süti beállítások módosítása