HTML

HÖKKENTÕ

Friss topikok

  • SA: Nem akartam senkit se megbántani a Boniemmel kapcsolatban, de azért ha belegondolunk van egy nagy ... (2014.02.06. 18:43)
  • Ferenczy Gergely: Szia SA. Szükségem lenne a segítségedre; összehasonlítás, nép?dalok. Egy emailcímen megosztanám a ... (2014.01.06. 17:26)
  • Christsfollowers: Nos, én közzé tettem ezt a cikket a honlapomon majd megosztottam a facebook oldalamon. Az eredmény... (2013.10.06. 21:24)
  • Ferenczy Gergely: Kedves SA! Szívesen. Most látom hogy reagáltál a hozzászólásra... kicsit nehézkes így a gondolatcs... (2013.09.25. 09:51)
  • skyppy: :-) SA Kellemes Húsvéti Ünnepeket neked is:-) (2013.03.31. 10:12)

Címkék

2014.02.06. 19:40 Hökkentő

A szám, aminek zenei motívuma azonos a Boney M Raszputinjával a híres Kazi Nazrul Islam szerzeménye. Nazrul indiai mohamedán költõ volt, azaz inkább pakisztáni vagy bangladesi, ahogy ezek az államok jöttek létre egymásból egymás után. Õ volt Pakisztán Petõfije, azzal a különbséggel, hogy ott azok a forradalmi idõk száz évvel késõbb voltak.

Ez a verse is bengáli nyelven íródott. „Száraz levelek” a címadó sorakissé megtévesztõen, mert táncról, táncosnõkrõl szól. Azokat a bizonyos száraz leveleket a táncosnõ a bokájára kötözi és csillogó-villogó ruhájában járja fergeteges táncát, amit mozgalmas költõi képekkel ír le.

Názrul verseit eleve zenével írta, de többnyire nem új dallamokat szerzett, hanem más ismert melódiákat használt fel. Ez Indiában bevált szokás volt, vannak több száz szöveggel ismert vándordallamok is. Biztosan ismerte Nazrul a dallam eredetijét is, hisz az iszlám világban elterjedt volt.

A fenti videón Firoza Begum énekli Nazrul verseinek legavatottabb elõadója.

Akkor induljunk el a legkeletibb pontról, ahol még nyomát leletem a dallamnak, Bangladesbõl nyugat felé Indiába. A következõ videón Alif Laila zenekara rága stílusban adja elõ. A címe: „Tánc a széllel”, ami Nazrul száraz faleveleire utal.

Szólj hozzá!

Címkék: Katibim

A bejegyzés trackback címe:

https://hokkent-o.blog.hu/api/trackback/id/tr555975507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása