Mai receptem: A zsírosdeszka.
Rég elfelejtett étel a zsírosdeszka. Én még nagymamámtól tanultam a receptet. Ha éppen nem a margarinlobbi befolyásolja a közvélekedést a koleszterines tévhitekkel, még reformkajának is mondható. Egy fejlódó szervezet, vagy nehéz testi munkás energiaigényét tökéletesen kielégíti.
Hozzávalók:
egy szelet kenyér, kb. egy újjnyi kenyér, de lehet éhesebbeknek vastagabb is
egy kanálnyi sertészsír, kacsazsír, libazsír, de lehet tyúkzsír is (kérődzők faggyúja nem jó)
egy csipett só
A kenyeret egy tálcára, lapostányérra, falapra, vagy esetleg a tiszta asztalra fektetjük. A kés egyik oldalára zsírt veszünk fel, majd a kenyérre helyezve, a kenyér lapjával párhuzamosan tartott késsel addig húzogatjuk a zsírt, amíg egyenletesen szét nem kentük. Ha elfogy a késről., vehetünk újabb adagot a zsírból. A jó baromfizsír a kenéstől olvad, ezért hacsak nem akarjuk direkt a kenyérbe szivárogtatni, dolgozzunk vele gyorsan. A kenyér szélének egyenletes megkenésére is ügyeljünk. A zsír vastagsága ízlés dolga, én a 0.48 mm vastagságot kedvelem, a vastagabb émelyít, a vékonyabb meg már üres kenyérnek tűnik. Elég a kenyér egyik felét megkenni, különben problémás lehet megfogni. Ha készen vagyunk ízlés szerint sózzuk meg. Egy személyre egy nagy szeletet számoljunk, de egy nagygyerek ötig is el képes jutni.
Feldobhatjuk a zsíroskenyeret rászórt porpaprikával, vagy ehetünk hozzá savkápot, sózott hagymaszeleteket, ecetes vagy kovászos uborkát, és még bármi, elsősorban zöldségféle jót, mint paradicsom, paprika.
Jó étvágyat!