HTML

HÖKKENTÕ

Friss topikok

  • SA: Nem akartam senkit se megbántani a Boniemmel kapcsolatban, de azért ha belegondolunk van egy nagy ... (2014.02.06. 18:43)
  • Ferenczy Gergely: Szia SA. Szükségem lenne a segítségedre; összehasonlítás, nép?dalok. Egy emailcímen megosztanám a ... (2014.01.06. 17:26)
  • Christsfollowers: Nos, én közzé tettem ezt a cikket a honlapomon majd megosztottam a facebook oldalamon. Az eredmény... (2013.10.06. 21:24)
  • Ferenczy Gergely: Kedves SA! Szívesen. Most látom hogy reagáltál a hozzászólásra... kicsit nehézkes így a gondolatcs... (2013.09.25. 09:51)
  • skyppy: :-) SA Kellemes Húsvéti Ünnepeket neked is:-) (2013.03.31. 10:12)

Címkék

2009.08.04. 23:51 Hökkentő

 A sóska nem is sóska. Ez a zöld izé valami keserûfû-féle a Rumex nemzetségbõl, csak sóskának hívjuk sóskasav tartalma miatt, meg belõle fözzük legtöbbször a sóskás ételeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az igazi sóskák az oxális nemzetség tagjai, a madársóskák. Erdõben, kertben sok faja él nálunk is, de a trópusokon termesztik is sok faját édes gumójáért, évente többször kaszálhatószénájáért. Mennyit rágcsáltunk gyerekkorunkban! Tévesen sokan lóherének nézik. Az egyik fajából ki is nemesítettek négylevelû változatot, hátha szerencsét hoz. Bárcsak ilyenen múlna a szerencse. Szent Patrik is hármas sóskalevéllel magyarázta az íreknek a Szentháromságot, tehát az ír nemzeti szimbólum sem lóhere, hanem madársóska

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hokkent-o.blog.hu/api/trackback/id/tr355975616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skyppy 2009.08.05. 06:37:16

SA köszönöm, hogy megvédted a sóskát, én akkor sem szeretem a spenótot,mert nem lehet édesen elkészíteni:-)))

amerika24 2009.08.05. 08:52:58

...és láss csodát, nekem mindkettő van...:) ...az Oxalist már elég régen kaptam, mint szerencséthozó négylevelű lóherét... ...tavaly elfelejtettem felszedni...és alig maradt meg belőle valami... ....csodás volt tavaly nyáron....:)...igaz , virága jelentéktelen, de dús , buja levélzete van....majd hozom a képeket róla...saját nevelésből....:)

amerika24 2009.08.05. 08:54:23

Skyppy! ....édes sóska???....még sosem ettem így elkészítve...:o...nálunk savanyú kissé és sós....sok tejföllel....:)

2009.08.05. 10:24:48

Bizony a sóskamártás sós is, meg eleve édes a sóskától, de még cukrot is teszek bele habaráskor. Van, aki rántással csinálja, és egy kicsit megkaramellizálja a cukrot, de én úgy nem szeretem. Zejföl nélkül is jó. Egyszerűen sós vizben fótt krumlival, csicsókával, oxális gumóval esszük böjtben. (Utóbbival inkább Chilében). Lehet ugyanezt főtthússal is enni, elsősorban levesnek főtt marha vagy kecskehússal, de jó disznó is, vagy aprójószág, baromfi, nyúl, tengerimalac (Utóbbival inkább Chilében). Próbáld meg Amerika Oxálisszal. A piros levelű sárga madársóska nem olyan jó, de a nagylevelű zöld fajok, mint az erdei ms. vagy a bnégylevelű nagyon finom. Nemcsak Chilében.

SA 2009.08.05. 10:25:28

Az előbb én voltam

skyppy 2009.08.06. 06:57:32

igen, én soha nem is ettem másként, és nem is csináltuk másként, habarással készítem én is kb úgy mint SA és tükörtojással...és nem szeretem csak édesen... a spenótot meg sehogy :-))

miles 2009.08.06. 15:12:14

Sóska... :S HA lenne itt ződ smájli, akkor ezt tettem volna ide.. Sem édesen, sem sósan... De ugyanmár skypp! Mi a baj a spenóttal???? :O

SA 2009.08.06. 17:19:43

Spenót kontra sóska! Én sóskapárti vagyok, de évente gy-kétszer megeszem egy jó kis spenótot. Jól ki kell nyomkodni a keserű levét, ne legyen túlzottan zöld, a lisztes mártást is lehessen érezni, meg a fokhagymát. Tejjel készüljön, véletlenül se vízzel, mint a menzán, és finom bundáskenyérrel, melybe a nelsejéig diffundált a tojás.

B 2009.08.07. 09:12:15

6 hónapos kisunokám most ismerkedik vele. Minden évben befőzők 4-5 üveggel. (Egy üvegre: fakanálnyi zsírban megpároljuk a felaprított, zsenge sóskát és forrón üvegekbe rakjuk. Hagyjuk kihülni, amitől a zsír megszilárdul, halovány márványos csíkokat rajzol az üvegre. Lekötés előtt vékony olajréteget öntök rá, hogy légmentesen lezárja. Kb 1 liter tejjel készített habarással készítem a mártást, csak kis só és ízlés szerinti cukor hozzá adásával. Böjti időben nagyon fonom, kefíres lángost, tük.toj, vagy bundás k. szoktam készíteni hozzá) Ahogy SA és Skyppy készíti úgy szeretem!

SA 2009.08.07. 10:22:38

Ez télen jobb, mint a fagyasztott! Azom gondolkozom, spenóttal meg lehet-e ezt csinálni? Ha azt a keserű ízt, amit ki kell nyomkodni a fótt levelekből szereti valaki, megteheti azzal is. Én nem, de sóskával kipróbáljuk. Köszi B!

B 2009.08.07. 22:28:52

Kívánom, hogy sikerüljön, és jövőre még többet tehess el! (amit lehet, üvegbe teszek, ne kelljen ezért fagyasztó szekrényt működtetni: tök, zöldbab, rétesalma párolva, hús szeletek sózva, hőkezelve üvegben - spajzpolcon tárolva)ÖKO szemlélet minden téren, vagyis vissza a 60-as évekhez, mikor még nem volt hűtőszekrény, konzerv dömping és nem volt műanyag! A második képen levőt madársóskának ismerjük és a gyerekeim szeretik!

amerika24 2009.08.07. 22:44:39

...hú ha!!! ....nem lesz belőlem jó természetvédő....pedig én igen is szelektálom a szemetet!!! ...de majdnem mindent a mélyhűtőbe tárolok....soska levelestül....bab, mindenféle...kukorica...és még sorolhatnám....viszont a spejz polcaira nem férne már.... ...egyszóval igen sok mikrozacskót használok.....

SA 2009.08.08. 07:45:35

Itt az a lényeg, hogy magatok termelitek, dolgpzzátok fel, tároljátok és nem mentek érte boltba. Így a globális gazdaság helyett egy lokális gazdaságot hoztok létre, ahol nincsenek olyan környezetterhelő dolgok, mint szállítás, felesleges csomagolóanyag (még a mikrozacskó is százszorta ökőbb a gyári csomagolásoknál), a sok utaztatás és bolti tárolás és a megjelenés miatt különleges és ártalmasan sok tartósítószer stb., és nem hajtotok többszörös hasznot a mutiknak növelve hatalmukat. A globalizmus háros hatásait a lokakizmus tudja megszünzezni.

amerika24 2009.08.09. 23:00:23

.....Amerika24 szomorú....itt bizony egyetlen kép sincs...:(......

M 2009.08.10. 22:09:49

Sóska vagy spenót? Mindkettő jöhet. :)

SA 2009.08.11. 08:29:14

De ugye, nem egyszerre?

amerika24 2009.08.16. 22:32:20

...úgy eltűntél, mint a kámfor!!!!...

amerika24 2009.08.23. 18:13:32

....lehet hogy Amerikába mentél???:o...a rokonokhoz...? ...ha igen , s nekem nem szóltál.....!...neked annyi...:):):)

SA 2009.08.23. 21:10:07

Rokonokhoz. Szlavóniába, ami nem Szlovákia (és nem is Szlovénia).

amerika24 2009.08.23. 22:53:42

...szerencséd , hogy nem Amerikába...sose bocsájtottam volna meg, ha oda mész, s engem itthon hagytál volna....:):):)

amerika24 2009.08.24. 23:23:24

...és nálad volt a fényképezőgép???:o

amerika24 2009.08.25. 21:38:27

...itt még mindig a sóskák virítanak... ...nem lesz semmi új bejegyzés???...pár kép a kirándulásról???:o
süti beállítások módosítása